E-mail: hi@familyfully.com

Brad Pitt Biografi (1963–)

Skådespelaren och producenten Brad Pitt är en Oscars- och Golden Globe-vinnare känd för filmer som ‘Legends of the Fall’, ‘Fight Club’, ‘The Curious Case of Benjamin Button’, ‘Moneyball’, ’12 Years a Slave’ och ‘Once Upon a Time… in Hollywood.’

Vem är Brad Pitt?
Skådespelaren och producenten Brad Pitt gjorde sin debut på storbildsfilmen i skräckfilmen 1989 filmen Cutting Class och hans roll i 1994 års Legends of the Fall bidrog till att säkra hans plats som en häftklammer i Hollywood. En tvåfaldig vinnare av tidningen Peoples titel “Sexiest Man Alive”, Pitt visade sig också vara villig att ta på sig tråkigare roller för funktioner som Seven (1995) och Fight Club (1999). Han började få mer seriös prisövervägande för framträdanden i Babel (2006), The Curious Case of Benjamin Button (2008), Inglourious Basterds (2009) och Moneyball (2011), och vann sin första Oscar i kategorin bästa bild som producent för 12 Years a Slave (2013). Tillsammans med senare verk som The Big Short (2015), Allied (2016) och hans Oscarsbelönade roll i Once Upon a Time… in Hollywood (2019), är Pitt känd för sina högprofilerade relationer med skådespelerskorna Jennifer Aniston och Angelina Jolie .

Early Life
Pitt föddes som William Bradley Pitt den 18 december 1963 i Shawnee, Oklahoma, den äldsta av tre barn i en hängiven sydstatlig baptistfamilj, och växte upp i Springfield, Missouri. Hans far, Bill Pitt, ägde ett lastbilsföretag och hans mor, Jane Pitt, var familjerådgivare. Pitt strävade ursprungligen efter att bli en reklamkonstchef och studerade journalistik vid University of Missouri. Den unga collegestudenten hade dock andra, tysta ambitioner som var produkten av barndomens kärlek till film. Hans drömmar verkade äntligen påtagliga hans sista termin på universitetet när han insåg: “Jag kan lämna.” På ett infall hoppade Pitt av college, packade ihop sin Datsun och begav sig västerut för att satsa på en skådespelarkarriär i Los Angeles, bara två högskolepoäng än en högskoleexamen. Pitt berättade för sina föräldrar att han hade för avsikt att skriva in sig på Art Center College of Design i Pasadena men istället tillbringade de kommande månaderna med att köra en limousine – chaufför strippor från en svensexa till nästa, levererade kylskåp och försökte bryta sig in i LA skådespelarscenen. Han gick med i en skådespelarklass och följde kort efter en klasskamrat som hennes scenpartner på en audition med en agent. I en vändning av ödet signerade agenten Pitt istället för sin klasskamrat. Efter endast sju månader i Los Angeles hade Pitt skaffat sig en agent och regelbundet skådespelararbete.

Pretty Boy-roller
Pitts första jobb kom inom tv, och dök upp i avsnitt av Dallas, dagsåpan Another World, sitcom Growing Pains och på 1990-talets kortlivade Fox Television-serie Glory Days. 1989 spelade Pitt Billy Canton, den drogberoende hallicken till en tonårsflykt (spelad av Juliette Lewis) i NBC-filmen Too Young to Die. Pitt och Lewis (nio år yngre, vid 16 års ålder) började dejta och flyttade så småningom ihop. Pitt gjorde sin storbildsdebut i 1989 års skräck/slasher-film Cutting Class med Donovan Leitch, och spelade en tonårsstjärna i Sandy Tungs Across the Tracks, men det var en vältajmad del i en kontroversiell Hollywood-film som drev honom in i bländningen av omedelbar stjärnstatus. Pitts framträdande som en avfällig, sockertung liftare som blir plockad upp av de två titelkaraktärerna i Ridley Scotts Thelma and Louise (1991) väckte allmän uppmärksamhet trots bara några minuters skärmtid. Pitts kombination av charmig bad boy-karisma och sensuell lekfullhet – särskilt i en eldig kärleksscen med Geena Davis – gjorde honom till en äkta sexsymbol (och bar ut återspolningsknappen på många videobandspelare). Pitts kommande filmer misslyckades med att öka hans skådespelartrovärdighet och etablera honom som mer än bara ett vackert ansikte i Hollywood. Han medverkade i The Favor (1992) med Elizabeth McGovern, Tom CiCillos regidebut Johnny Suede (1992) och den föga övertygande, halvanimerade Cool World (1992).

More Serious Fare
Men senare samma år såg Hollywoods solsken den gyllene pojken stiga upp igen i Robert Redfords film från 1992 A River Runs Through It, baserad på Norman McLeans självbiografi. Pitt spelade huvudpersonens hasardspelande, flugfiskande bror (ser anmärkningsvärt ut som en yngre version av regissören). Redford erkände senare att han inte valde Pitt på grund av sin audition, snarare för att “[han] hade en inre konflikt som var väldigt intressant för mig.” Pitt levererade en gnistrande prestation och skildrade skickligt karaktärens farliga fotfäste mellan överväldigande charm och hänsynslös självdestruktivitet. 1993 slog Pitt ihop sig igen med treåriga flickvän Lewis i Dominic Selas Kalifornien. Pitt spelade Early Grayce, en man som åker på en mördarrunda med sin flickvän. Filmen ansågs vara överseende våldsam och nihilistisk av många recensenter och gjorde det inte bra i biljettkassan. Pitt och Lewis bröt upp kort efter inspelningen och skapade en reklamkatastrof.

Pitt fortsatte att lätta upp sin repertoar med ett komiskt framträdande som “Floyd”, en utbränd hippie i Tony Scotts True Romance, men hans nästa stor roll kom i anpassningen av Anne Rices Intervju med vampyren, tillsammans med Tom Cruise. Rice uttryckte till en början upprördhet över valen av rollbesättning, och tyckte att de två pojkaktiga, helamerikanska filmstjärnorna var för grova för de homoerotiska övertonerna i talet. “Det är som att casta Huck Finn och Tom Sawyer”, enligt uppgift klagade hon. Men efter att ha sett den sista filmen, drog Rice tillbaka sina första uttalanden och filmade en kort plats för videoversionen, och stödde filmen. Caryn James från The New York Times rapporterade, “filmens kraft beror på Mr. Pitts rika och djupt påverkande prestation. Lågmäld och fridfull gör han Louis övertygande som en sörjande far, älskare, till och med son.”

A-List
Pitts nästa ansträngningar säkrade hans plats som en Hollywood häftklammer; fortfarande fann många kritiker att hans roller saknade dimension. I 1994 års Legends of the Fall, en episk familjemelodrama, spelade Pitt Tristan, en stereotyp romantisk hjälte med långa, gyllene lockar och en förkärlek för omväxlande själviska och självuppoffrande gester. Men Pitt tog plötsligt en grym vändning som detektiv på spåren av en seriemördare i David Finchers oroande och blodiga thriller, Seven. Under inspelningen träffade Pitt och började dejta sin då relativt okända motspelare, Gwyneth Paltrow. Båda hävdade att det var “kärlek vid första ögonkastet”. De två stannade tillsammans i två och ett halvt år och var ett av Hollywoods mest beundrade och hyllade par. Sedan, 1997, efter en sju månader lång förlovning, splittrades paret av okänd anledning. 1995 spelade Pitt huvudrollen som mentalpatient i Terry Gilliams psykologiska thriller Twelve Monkeys, vann en Golden Globe för bästa manliga biroll för sin insats och fick sin första Oscarsnick. Han följde med en annan mörk thriller, Sleepers (1996), och Alan J. Pakulas Devil’s Own med Harrison Ford, innan han begav sig till Argentina för att filma Seven Years in Tibet, ett ambitiöst projekt på 70 miljoner dollar som möttes av blandade recensioner. Hans nästa film, den tre timmar långa Meet Joe Black, med Anthony Hopkins i huvudrollen, fann Pitt spela en mycket vacker version av döden och väckte inte mycket beröm.

1999, efter en kort paus från Hollywoods heta lista slog Pitt ihop med Seven-regissören Fincher för att göra Fight Club. Den apokalyptiska filmen, även med Edward Norton i huvudrollen, presenterar en oglamorös Pitt i en oroande roll som ledare för “fight club”, en blodig avledning för unga professionella män. Nästa upp för Pitt var den brittiska kriminalkaprisen Snatch (2000), med Benicio Del Toro i huvudrollen och regisserad av Guy Ritchie. Året därpå spelade Pitt med Julia Roberts i den romantiska komedin The Mexican, slog sig ihop med Redford igen i thrillern Spy Game och anslöt sig till en ensemblebesättning från A-listan, inklusive Roberts, George Clooney och Matt Damon, i Steven Soderberghs nyinspelning av Rat Packa kapris Ocean’s Eleven. Sedan 2004 spelade Pitt som den grekiske hjälten Achilles i Warner Bros. storsäljande epos Troja. Samma år var skådespelaren med i Ocean’s Twelve.

Blockbuster Hits
2005 spelade Pitt mot Angelina Jolie i storfilmen Mr. Och Mrs. Smed. Genom att visa upp ett gift par som båda i hemlighet arbetar som spioner, tjänade filmen mer än 478 miljoner dollar över hela världen, och de två skådespelarna blev så småningom ett verkligt par. Pitts nästa film, den kritikerrosade Babel (2006), gav skådespelaren ytterligare en Golden Globe-nominering. Skådespelaren gick vidare till mindre allvarlig fara i repressalien för sin roll som Rusty Ryan i Ocean’s Thirteen (2007). 2008 slog Pitt ihop med Joel och Ethan Coen för att spela huvudrollen i FBI:s komiska thriller Burn After Reading. Filmen fick två Golden Globe-nomineringar och samlade in mer än 60 miljoner dollar i biljettkassan. Pitt tog på sig en mer fantastisk huvudroll i The Curious Case of Benjamin Button, en film baserad på en novell av F. Scott Fitzgerald. I denna Fincher-regisserade film spelar Pitt titelkaraktären, som är född som en 70-årig man och åldras omvänt. Pitt fick ytterligare en Oscar-nickning för filmen, som vann tre Oscars. 2009 spelade Pitt i Quentin Tarantinos Inglourious Basterds och 2011 spelade han med Sean Penn och Jessica Chastain i Terrence Malicks The Tree of Life, som vann Guldpalmen på filmfestivalen i Cannes. Han var också huvudspelaren i Moneyball, en baseballdramedi som följer Oakland A:s general manager Billy Beanes ansträngningar och hans strävan att omforma sitt lag. Filmen fick sex Oscarsnomineringar, inklusive nickar för Pitt som både huvudrollsinnehavare och producent i kategorin bästa bild.

Första Oscar
2013 vann Pitt beröm för sin film. framträdande som Gerry Lane i den zombie-apokalyptiska thrillern World War Z (2013), regisserad av Marc Forster, och senare samma år dök han upp som en bifigur i The Counselor. Han fick också raves för sitt arbete på 12 Years a Slave. Filmen, regisserad av Steve McQueen, berättar den sanna historien om den fria afroamerikanske musikern Solomon Northup (spelad av Chiwetel Ejiofor) som kidnappas och säljs till slaveri. Pitt spelar en kanadensisk snickare som i hög grad hjälper Northup, med en rollbesättning som inkluderar Benedict Cumberbatch, Lupita Nyong’o, Michael Fassbender och Quvenzhané Wallis. För sitt arbete som producent på filmen fick Pitt sin femte Oscarsnominering och fick sin andra nick i kategorin bästa bild. Han vann priset 2014 – vilket markerar sin första Oscarsvinst – och delar det med McQueen, Dede Gardner, Jeremy Kleiner och Anthony Katagas. Det året såg Pitt också spela som armésergeant i actiondramat Fury från andra världskriget. Sedan 2015 spelade Pitt tillsammans med fru Jolie i konsthusutflykten By the Sea, som hon skrev och regisserade. Han medverkade också i The Big Short, en film som fokuserar på bostadsmarknadsbubblan som satte fart på den finansiella kollapsen 2008 och en grupp män som förutspådde turbulensen som skulle komma. Baserat på den facklitterära bestsellern av Michael Lewis, fick projektet en rad prisnomineringar. Pitt följt av huvudrollen i den romantiska thrillern Allied från andra världskriget (2016), med Marion Cotillard, och den satiriska War Machine (2017), som en karaktär baserad på den tidigare amerikanska generalen Stanley McChrystal. 2019 samarbetade han med Leonardo DiCaprio i Tarantinos Once Upon a Time… in Hollywood, vilket ledde till hans andra Golden Globe och första Oscarsvinst för bästa manliga biroll, och även rubriken för sci-fi-äventyret Ad Astra.

Personligt liv
En tvåfaldig vinnare av People magazines titel “Sexiest Man Alive” (1995 och 2000), började Pitt dejta Jennifer Aniston, stjärnan i tv-kommissionen Friends, 1998. Pitt och Aniston gifte sig den 29 juli 2000 i Malibu, Kalifornien. Paret tillkännagav sin separation i januari 2005, och skilde sig i oktober samma år. Strax efter deras separation började Brad Pitt dejta Angelina Jolie, och skådespelerskan avslöjade senare att de två utvecklade känslor för varandra på inspelningen av Mr. och Mrs. Smed. I maj 2006 fick paret en flicka, Shiloh Nouvel Jolie-Pitt. I juli 2008 fick Pitt och Jolie tvillingar: en pojke, Knox Leon, och en flicka, Vivienne Marcheline. De har också tre adoptivbarn: Maddox, Pax Thien och Zahara. Paret förlovade sig 2012 och knöt ihop säcken i en privat ceremoni den 23 augusti 2014 i Frankrike. Jolie ansökte dock om skilsmässa i september 2016 och begärde ensam fysisk vårdnad om deras sex barn.

Dramat kring deras omstridda splittring spelade ut media, där Jolie i juni 2018 rapporterades vara i fara att förlora vårdnaden på grund av hennes insisterande på att hindra barnen från att träffa sin far. I augusti lämnade Jolie in domstolshandlingar som hävdade att hennes främlingsförsedda man inte hade “betalt något meningsfullt barnbidrag sedan separationen.” Pitts juridiska team följde med sin egen anmälan där de hävdade att skådespelaren hade betalat mer än 1,3 miljoner dollar i räkningar för familjen och hjälpte hans fru att köpa hennes nuvarande hem genom ett lån på 8 miljoner dollar. Skådespelaren stod inför fler juridiska problem den månaden när en advokat tillkännagav planer på att stämma Pitts Make It Right Foundation på uppdrag av invånare i ett område i New Orleans som ödelades av orkanen Katrina. Stiftelsen byggde mer än 100 “gröna” hus 2008, och påstås ha lovat att återvända för att göra nödvändiga korrigeringar. Advokaten hävdade att hans klienter utstod infrastrukturproblem och sjukdomar i sina hem.

E-mail: hi@familyfully.com