E-mail: hi@familyfully.com

5 saker du inte visste om Marilyn Monroe

Vi skulle ha svårt att hitta någon som inte visste att Marilyn Monroe föddes som Norma Jeane Mortenson, men det fanns mycket mer i sirenen än hennes välkända artistnamn – och den radikala återuppfinning hon genomgick att bli en av Hollywoods mest ikoniska stjärnor. För att hedra vad som skulle ha varit legendens 96:e födelsedag hittar du här fem saker som du förmodligen inte visste om Marilyn Monroe.

Monroes karaktäristiska andliga talande röst var faktiskt en taktik som skådespelerskan använde vid övervinna en barndoms stamning.
En logoped lär ha tränat henne att anta den halsiga stilen, och det slutade med att det blev en av hennes framstående egenskaper som skådespelerska och sångerska. Medan Monroe spelade in sin sista film, Something’s Got to Give, kom hennes stamning tillbaka, vilket gjorde det mycket svårt för skådespelerskan att leverera sina repliker. Hon fick senare sparken från filmen.

Monroe skulle spela Holly Golightly i 1961 års Breakfast at Tiffany’s.
“Hon var Truman Capotes förstahandsval,” Sam Wasson, författare till Fifth Avenue, 5 AM: Audrey Hepburn, Breakfast at Tiffany’s, and the Dawn of the Modern Woman, har sagt. “En annan sak som du kanske inte vet: Marilyn deltog inte i rollen eftersom Paula Strasberg, hennes rådgivare och skådespelerska tränare, sa att hon inte borde spela kvällens dam.” Capote, författare till novellen från 1958, var enligt uppgift mycket besviken över att studion följde med Hepburn och sa: “Paramount gjorde mig dubbel på alla sätt och kastade Audrey.”

Den naken, kristall- täckt klänning som Monroe bar för att sjunga “Happy Birthday” till John F. Kennedy 1962 var så tight att hon var tvungen att sys in i klänningen.
“Den var hudfärgad och den var hudtight. Den var påsydd, täckt med lysande kristaller,” sa Life-fotografen Bill Ray 2014. “Det var en lång, lång paus. . . och slutligen kommer hon ut med det här otroligt andiga, “Grattis på din födelsedag till dig”, och alla blev bara svimna.” Monroes klänning såldes på auktion 1999 för 1,26 miljoner dollar, vilket satte ett rekordpris för en enda klädesplagg.

Apropå auktioner har ett antal kändisar köpt Monroe-minnen.
Mariah Carey köpte skådespelerskans vita babyflygel, som ursprungligen tillhörde Monroes mamma, för 662 500 dollar 1999. “Jag önskar att hennes saker inte behövde auktioneras ut”, sa Carey. “Det är synd – jag önskar att någon hade pengarna att köpa allt och placera det på ett museum.” Tommy Hilfiger köpte de blå jeansen Monroe bar i River of No Return från 1954 för 37 000 dollar. “De hade en bra passform, en fantastisk patina, ett fantastiskt tyg, en fantastisk handkänsla – och hon bar dem när hon spelade in en fantastisk film,” sa Hilfiger. Designern köpte också ett par cowgirlstövlar med fyrkantiga tå för $75 000 som Monroe bar i The Misfits och gav dem till Demi Moore. “Demi [ville] att jag skulle köpa stövlarna så att hon kan bära dem,” sa Hilfiger. Skorna var lite stora för Moore, men skådespelerskan var fast besluten att bära dem: “Jag skulle få dem att fungera – stoppa tårna eller något.” Sedan var det förstås Kim Kardashian som bar Monroes ökända “Happy Birthday, Mr. President” klänning till Met Gala 2022 – även om stycket faktiskt var utlånat från Ripleys Believe It or Not! museum.

Även om Monroe dök upp i den allra första upplagan av Playboy, 1953, träffade tidningens grundare i sidenrock aldrig stjärnan.
“Hon var faktiskt i min brors skådespeleriklass i New York. Men verkligheten är att jag aldrig träffade henne”, sa Hugh Hefner en gång. “Jag pratade med henne en gång i telefon, men jag träffade henne aldrig. Hon var tyvärr borta innan jag kom ut hit.” 1992 köpte Hefner kryptan bredvid Monroe’s för 75 000 dollar. “Jag kommer att läggas till vila i ett valv bredvid hennes,” har Hefner sagt. “Det har en fullbordande idé. Jag kommer att tillbringa resten av min evighet med Marilyn.”

E-mail: hi@familyfully.com